Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ >
Termékek Menü

Aromaterápia

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia a növényekből természetes úton kivont illóolajok felhasználásának művészete és tudománya, melynek célja, hogy az illóolajjal történő kezelés által elősegítse és harmonizálja a test és lélek egészségét, illetve megelőzze a betegségeket.  

Illóolajokat számos kultúrában alkalmaztak az egész világon évszázadokon át. A bizonyítékok azt mutatják, hogy az egyiptomiak, kínaiak, indiaiak és a görögök is használtak aromaolajokat már időszámításunk előtt a 4500-as években is!


Mi az illóolaj?

Az illóolaj egy 100% természetes, aromás illékony olaj, amit növényi virágokból, levelekből, gyökerekből, gyantákból és gyümölcsökből (héjából) származtatnak. Az olajat speciális tömlők tartalmazzák, melyekből különféle módokon nyerik ki az illóolajokat: víz desztillációval, mechanikus feldolgozás által (hideg sajtolással) vagy oldószeres kivonással.

A kivonat mennyisége és aromája több tényezőtől függ: az időjárástól, a talaj összetételétől, a napsütéses órák számától, a környezettől, és a növény specifikumaitól.

Az illóolajok ideális multi aktív összetevők a kozmetikai használathoz (bőrápoláshoz): minden esetben, amikor helyileg alkalmazzák, apró molekulái „végigutaznak” a bőrön, emiatt is olyan hatékonyak a bőr megújításában, nyugtatásában és regenerálásában.

Az illóolajok további előnyös tulajdonságai: antibakteriális, vírusölő, gombaölő, fertőtlenítő, köptető - nyákoldó, energetizáló, görcsoldó, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő, nyugtató, feszesítő hatásúak.

Ismertebb illóolajok: rózsa, jázmin, kamilla, levendula, citrom, grapefruit.


Miért használjunk bizonyítottan organikus illóolajokat?

Az illóolajok energiája, vitalitása és aromája nagymértékben múlik a növény termesztésén. A hamisított illóolajok megnövelik a kedvezőtlen, negatív reakciók valószínűségét, ezért elengedhetetlenül fontos a tiszta, autentikus, vegyszermentes illóolajok használata.

Ez az oka annak, hogy az Organic Harmonyban kizárólag a legjobb, minősítetten organikus illóolajokkal dolgozunk.


Mi a hidroszol?

A hidroszolok, melyek hidrolátumként és virágvízként (aromavíz) egyaránt ismertek, a desztilláció vizes végtermékei és a növény hidrofil tulajdonságainak (vízben oldódó komponensek), valamint az illóolajok mikroszkopikus cseppjeinek hordozói. Főként arcpermetekben használják, de önmagukban is alkalmazhatók légfrissítésre.

Néhány hidroszol példa: rózsa, kamilla, levendula, neroli.


Mi a bázis (növényi) olaj?

Amikor az aromaterápiában és a bőrápolásban "olajról" beszélünk, ez alatt "zsírokat" értünk.

A bázisolajokat gyakran növényi olajként, mogyoróolajként vagy magolajként is ismerik, ezek az olajok természetüknél fogva olajosak vagy zsírosak, egy csúszós réteget képeznek a bőrön a masszázshoz, valamint táplálják és hidratálják a bőrt. Tökéletes összetevők illóolajokkal való keverésre és a bőrön való használatra, és aktív résztvevők az emulgálási eljárásban is, amelynek során krémeket állítanak elő. 

A legfőbb különbség az olajok és az illóolajok között, hogy az olajok lipidek, azaz zsírok, az illóolajok viszont nem. Az illóolajok hidrofób és lipofil tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy "gyűlölik" a vizet és "szeretik" a zsírmolekulákat.

Az illóolajok soha nem oldódnak fel vízben, egymagukban, ezért össze kell keverni őket bármilyen olajjal vagy zsírral, hogy oldhatóvá váljanak.

Példa növényi olajokra: jojoba, avokádó, szezám, édes mandula, napraforgó.


Hogyan használjuk az illóolajokat?

1) Vaporizálás: tegyünk 1-3 csepp illóolajat egy zsebkendőre és helyezzük az asztalra vagy párna mellé.

2) Párologtatás: tegyünk néhány csepp illóolajat egy párologtatóba. Ahhoz, hogy a friss aromát élvezhessük, olyan párologtató használatát javasoljuk, ami nem melegíti fel az illóolajat (pl. ultrahangos párologtatók).

3) Inhalálás: tegyünk, 3-7 csepp illóolajat forró vízbe majd inhaláljunk. Gyermekek esetében nem ajánlott – égési sérülések miatt.

4) Masszázsolaj: használjunk illóolajat bázisolajjal együtt masszázsolajként. Keverjünk össze 30ml bázisolajat 12-15 csepp illóolajjal (2-2.5%) majd masszírozzuk gyengéden a bőrbe.

5) Fürdő: adjunk 5-10 csepp illóolajat természetes tengeri sóhoz (kb. 30-50g) vagy keverjük 1 teáskanál mézbe, tejbe, növényi olajba, majd adjuk a fürdővízhez és keverjük jól össze. (Megfázás esetén: ecetbe vagy sóba, kényeztetés esetén: tejszín, méz). SOHA ne tegyük az illóolajat közvetlenül a fürdővízbe!

6) Kéz- és lábfürdő: adjunk 3 csepp illóolajat meleg vízhez, áztassuk bele a kezeket és lábakat. Itt sem lehet közvetlen vízbe tenni az illóolajat!

7) Spray: adjunk 25-50 csepp illóolajat tisztított vízhez. Rázzuk fel alaposan használat előtt.

8) Arckrémek / testápolók: ma már kaphatók illatmentes arckrémek és testápolók, amelyekhez illóolajat adhatunk vagy tetszés szerint arcolajat is kreálhatunk különféle növényi olajok és illóolajok összekeverésével.


Parfüm jegyek

A leggyorsabban elpárolgó összetevők kerültek a fejjegy kategóriájába. Ezek nyújtják az első benyomást – könnyed, rendkívül illékony aromák, melyek 5-60 perc alatt elenyésznek. Hamar átadják helyüket a kompozíció legfontosabb illatjegyeinek, a szívjegynek. Gyakran ezek már kezdetektől fogva ott lappanganak, azonban 10-30 perc kell nekik ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, melyek által az adott parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba (virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, stb.). Végül, jó pár óra elteltével az alapjegyyek is érezhetővé válnak – ezek ugyanis a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Lényeges jellemvonásuk, hogy fixálóanyagokként szolgálnak: lelassítják a könnyebb jegyek párolgását, és stabilitást kölcsönöznek nekik. Ezek aromája érezhető a legtovább, az alapillat akár egy napig is a bőrünkön marad.


Általános biztonsági figyelmeztetések

A test tudja, hogyan "használja" az illóolajakat, ezért ha megfelelően alkalmazzuk, akkor az illóolaj nem mérgező. Akárcsak bizonyos ételek vagy növényi anyagok esetén, néhány esetben, például ha valaki allergiás tüneteket produkál, növényi illóolajakat sem szabad használni. Ettől függetlenül az illóolajok széles körben használhatók és biztonságosak nagyjából mindenki számára.

- Kerülje a hígítatlan illóolajok használatát a bőrön, kivéve, ha erre kifejezetten utalást talál. Kerülje a szemmel való kontaktust. Ha a bőrre vagy a szembe hígítatlan illóolaj kerül, öblítse le alaposan. Az illóolajat soha ne használj hígítatlanul a bőrén!

- Bőrkiütés, pirosság, irritáció vagy fájdalom esetén azonnal hagyja abba a használatát és konzultáljon orvosával / szakképzett aroma terapeutával.

- Használatot követően gondosan zárja vissza a kupakot és tárolja 30C fok alatt száraz helyen, napfénytől védve. Javasoljuk, hogy a felbontás után rövid időn belül használja fel (1 év).

- Tartsa távol az illóolajakat gyermekektől és háziállatoktól.

- Ne használjon fotoszintetizáló illóolajokat mielőtt napra vagy szoláriumba megy. Javasoljuk, hogy maradjon távol a naptól, illetve a szoláriumozástól legalább 24 órán keresztül a kezelést követően, amennyiben annak során fotoszintetizáló illóolajat használtak.

- Ha azt gyanítja, hogy esetleg érzékeny bizonyos illóolajokra, vagy ha allergiája van, érdemes a használat előtt tesztet végezni a bőrön. (Minden esetben érdemes, ha először használ illóolajat bőrpróbát tenni.)

- Mindig olvassa el az illóolaj ismertetőjét és vegye figyelembe a használati utasításban foglaltakat.

- Várandósság, szoptatás alatt és 3 éves kor alatti kisgyermekeknél, kérje ki szakképzett aromaterapeuta véleményét. Legyen elővigyázatos a használattal terhesség esetén, vagy ha babákon, gyermekeken alkalmazza.

-  Az illóolajok nagyon gyúlékony összetevőket tartalmaznak, ezért tartsa távol közvetlen nyílt lángtól, mint például gyertyák, tűz, gyufák, cigaretták.

-  Ne használja az illóolajokat belsőleg.